Ekskursjonen til Kina

Ekskursjonen til Kina gav oss mange inntrykk, både positive og negative. Av de positive var kanskje måten vi kom oss rundt på av de mest positive. 

For å komme oss rundt i Kina, benyttet vi hovedsakelig skinnegående transport. Dette inkluderer alt fra toget innad på flyplassen i Beijing, til lyntoget vi tok mellom Nanjing og Beijing, hvor vi tilbakela en distanse på over 1 000 kilometer i løpet av 4 timer. 

Lyntog har på kort tid tatt over store deler av markedet for persontransport i Kina, og fremstår i mange tilfeller som et fullgodt alternativ til fly. Med tog er det også litt triveligere å være turist, da man kommer nærmere på naturen og landsbygda enn man gjør med fly, noe vi satt pris på. I den grad vi benyttet buss som transportmiddel, var dette noe som ble gjort der tog ikke var et godt alternativ, for eksempel når vi reiste samlet med guide.

Det mest negative med tog i Kina var kompleksiteten med bestilling. For det meste ordnet reisebyrået dette for oss på forhånd, men vi sjekket også mulighetene for spontanutflukter. Da må en for det første enten kunne kinesisk eller benytte et reisebyrå, samtidig som de mest attraktive rutene gjerne var utsolgt en uke frem i tid.

Togstasjonen i Kina er store og fine, med masse av toaletter, sitteplasser og mat muligheter. Det må være obs på at de blir som regel svært fulle av masse mennesker så det er lurt å vite på forhånd hvor du skal gå. Når toget dit kommer til stasjonen går det fort unna og alle vil på samtidig og toget vil gå igjen så fort som mulig. Her handler det om å finne vognen din fort, få bagasjen din stuet unna, noe som kan være vanskelig hvis det er mange på toget, så sette seg ned og nyte turen.

Velger du å dra til Kina, enten for turisme eller studier, anbefaler vi altså å sjekke ut togtilbudet for transportetappene, men gjør det i god tid!